Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér boxerről

A fehér boxerről - Németh György szemével:

Kicsit más vonatkozásban, de hasonló téma a fehér szín kérdése. Azt ugye tudjuk, hogy a fehér, illetve a testfelület 1/3-nál nagyobb kiterjedésű fehér színnel rendelkező kutyák nem tenyészthetők. Ugyanakkor a német juhász esetében előfordult olyan, hogy a tenyésztésből kizárt, fehér egyedekből önnálló fajta, a kanadai juhász alakult ki.

- Kétségtelen, hogy a fehér szín mindig időnként felbukkant a tenyésztésben - mondja Gyuri. - Azt, hogy a fehér boxerek utat törjenek maguknak, több tényező is megakadályozta. Nyilván a standard eleve útját állta elterjedésüknek, hiszen sokan - mintha szégyelték volna - még kölyökkorban elaltatták ezeket az állatokat. Hozzáteszem, hogy szerintem valahol inkább pont a megfelelő tenyésztési munka, az ősökre való sikeres visszatenyésztés eredménye tükröződött bennük, hisz kezdetben - a fajta kialakulásakor - használtak fehér egyedeket. Sőt olykor olyan erős, tökéletes felépítésű és erőteljes vitalitású fehér kiskutyák születtek, hogy az ember szíve szinte vérzett, hogy nem kerülhetnek tenyésztésbe. Ritkaságuk miatt a kutyások sem igazán tudtak róluk, ezért nem is keresték őket. A 90'-es évek közepétől aztán megváltozott a helyzet. Egyre inkább nőtt az érdeklődés a fehér boxerek iránt, s bár tenyésztésre továbbra sem voltak használhatók, jó érzés volt, hogy ők is megkaphatják a lehetőséget az életre. Minket is egyre többen kereset azzal az igénnyel, hogy feltétlenül szóljunk, ha ilyen egyedről születéséről hallunk. Mindennek hatására úgy döntöttünk, hogy a fehér boxerek igenis helyet érdemelnek a nap alatt. Kértük a klubunkba tartozó tenyésztőket, hogy hagyják életben ezeket a kutyákat is, melyek regisztrált származási igazolást kapnak tőlünk és ha lenne igény egy fehér boxeresekből álló szervezett társaság kialakítására, a Nemzeti Boxer Klubon belül lehetőséget biztosítunk erre. Volt is már pár érdeklődő, s bár egyenlőre még csak egyénileg jelentkeztek, bízom benne, hogy hamarosan megváltozik a helyzet. A fehér boxer - a tenyésztértéket leszámítva - teljes értékű boxer és ugyanúgy megérdemli az életet, mint bármely más élőlény.

forrás:
Balaskó Norbert kérdezte Németh Györgyöt a Nemzeti Boxer Club elnökét
Kutya Szövetség, 2005. február

Fehér boxerről általánosságban

A boxerek fehér színe nem genetikai születési rendellenesség. Fehér boxerek nem albínók. Albínókból teljesen hiányzik pigment. A fehér boxer szemében megtalálható a a színanyag (pigment), ezért a fehér boxer szeme színe áltatában barna és ez önmagában kizárja albinizmust. A legtöbb fehér boxer testén van valamilyen színes folt ill. az orr és a száj körül látható a fekete maszk.
A fehér szőrzet színét örökítő gént recesszíven mindkét szülő hordozza, ez az a gén, amely létrehozza a fehér utódokat. A boxer fajtastandard előírja, hogy a boxer testfelületének kétharmada "színes" legyen, sárgának vagy tigriscsíkos színűnek kell lennie. E miatt a fehér boxerek nem felelnek meg a fajtastandardnak. Sok tenyésztő úgy érzi, hogy a fehér boxerek értéktelenebbek, mint a sárga vagy tigriscsíkos társaik, több az egészségügyi problémájuk, ezért gyakran már a születtésükkor elpusztítják őket.
Az bizonyos, hogy a fehér színüknek köszönhetően hamarabb leégnek a napon, ill. a fehér színt okozó gének magukkal hordozzák a kék szemet, a süketséget, így akár mindkét fülre is süketek lehetnek.
Az utóbbi időben pozitívan változik a helyzet, egyre több boxer tenyésztő dönt úgy, hogy nem pusztítja el őket, hanem hobbi ill. kedvtelésből tartott célra értékesíti ezeket a kutyákat.

Tények a fehér boxerrel kapcsolatban:

  • A fehér boxerek nem ritkák.
  • A boxerek kb. 25%-a fehér.
  • A fehér boxerek nem albínók.
  • A fehér boxer hamar leéghet a napon, így a bőrrák kockázata nagyobb.
  • A fehér boxerek gyakrabban lehetnek süket és vakok, mint "színes" társaik.
  • Egyesek azzal érveltek, hogy a fehér boxerek betegesebbek, és több az esély rákos megbetegedéseknek, de ezt soha sem bizonyították.
  • A fehér boxer lehet törzskönyvezni, de a fehér boxer nem felel meg standardnak és ún. felülbélyegzett törzskönyvet kaphatnak.
  • A fehér boxereket nem kell azért ivartalnítani, mert nem tenyészthetőek.
  • A fehér boxerek azonos temperamentmúak és a személyiségűek, mint "színes" társaik.
  • A fehér boxerek sükettségét már kölyökkorban tesztelni lehet különböző módszerekkel, így a sükettséget a tenyésztőtől való elhozatalkor vizsgálni lehet.

Fehér boxer és a süketség

Korábban írtak egy cikket a dalmaták süketségéről és ebben cikkben olvasottakat használjuk most fel a fehér boxerek süketségének elemzésében.

A fehér boxer szeme és füle körül lehetnek pigmentált foltok. Ezek a foltok megjelenése csökkentheti a sükettség kialakulásának kockázatát azon a fülön, amelyhez közelebb helyezkednek el a foltok. A tanulmányok alapján a dalmatáknál a kétoldali siketség 5%, míg az egyoldali 13%. Ez a összes érintett egyegek esetében 18%. A tagállamok szerint a siketség előfordulási aránya magasabb, 8%-os egyoldali és 22%-os a kétoldali. Nem tudjuk ponosan, hogy a fehér boxerek esetében pontosan milyen arányban fordul elő az egyoldali ill. a kétoldali sükettség. Nagyjából azt lehet tudni, hogy a fehér boxerek sükettségének előfordulási aránya 10% alatti. Általánosságban elmondható, hogy minél több a pigment a szőrzetben, annál kisebb a kockázata a süketségnek, de elsősorban a fehér boxer színe a kockázata annak, hogy süket.

forrás:
Copyright Theresa Garton & Boxer Mailing List (BML) July, 1997
BOXER BUDDIES RESCUE INC., PO Box 120, Bellingham, MA 02019
Penny Harris ~ Sue Stephens ~ Adelle Condon

Mit ér a boxer, ha fehér?

Feketebárány fehér köntösben?

A boxer hivatalos színe a sárga, valamint a csíkos (a standard megfogalmazása szerint csíkozott, mire a rosszmájú szerző megkérdezi: jójó, csíkozott, de most mit csinál?). A sárga színnek különböző árnyalatai lehetnek a világossárgától egészen a őz vörösig, de a vörösessárga a legkedveltebb. (A maszk fekete.) A csíkos változatok a fentiek szerint sárga alapon sötét vagy fekete csíkozásúak. A fehér jegyeket megengedi a standard, sőt ezek alkalomadtán kifejezetten látványosak lehetnek.

Mi a helyzet azonban a fehér színnel?

Nos, erről rendszerint hallgat a fáma, még a standard sem nagyon emlegeti ezt a változatot. A laikus mindenesetre nem érti, hogy miért az általános ellenérzés a fehér boxerekkel szemben.

A dolog háttere egyszerű. Annak idején az egyik bulldog, amelyet a fajta kitenyésztése során használtak, teljesen fehér volt. Így már könnyű elképzelni, hogy az öröklődés törvényének megfelelően eleinte sok fehér vagy majdnem fehér boxer kölyök született. Hogy csökkentsék a fehér kölykök születésének a valószínűségét, sohasem pároztattak fehér szülőkkel. De sokan még ennél is továbbmentek, és a fehér kölyköket születésük után nyomban elpusztították.

No persze ennek ellenére mind a mai napig előfordul, hogy fehér boxer születik. Néhányuk gazdára akad, családi kedvenc lesz belőle. Hiszen fehér boxer kutyánk ugyanolyan elbűvölő tud lenni, mint bármely más színű fajtatársa. Típusos példánynak viszont mégsem tekinthető, mint ahogy egy sima szőrű uszkár, egy hosszú lábú tacskó és egy bullterrier alkatú agár sem. Fehér boxerünk tehát hiába próbálkozik, soha nem lesz díjnyertes.

Ettől még azonban a világ egyik legjobb, legnagyszerűbb kutyája lehet!

forrás:
Feketebárány - fehér köntösben MIT ÉR A BOXER, HA FEHÉR?

 

Menüpontok

Fehér Boxer

Cikkek: 0
 

 


Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 8017
30 nap: 204
24 óra: 3